Kurkistus ateljeeseen – ” Koivut ” teoksen maalaaminen

Mietin ihan liian pitkään, mistä kirjoittaisin ensimmäisen blogitekstini. Mikä voisi olla kiinnostavaa lukijoiden mielestä? Mistä lukijat saisivat ajatuksia ja ideoita? Olisiko jotain, josta lukijat saisivat inspiraatiota ja rohkaisua omaan tekemiseensä? Lisäksi toivoisin, että jokainen maalaukseni löytäisi sen ihmisen, ketä maalaus erityisesti puhuttelee. Lopulta päätin, että kirjoitan vain siitä, mikä minua itseäni kiinnostaa, eli tietenkin maalaamisesta.

Tämä teksti kertoo Koivut -nimisen maalauksen syntymisestä ja maalaamisesta. Koivut- maalaus on 116 cm x 88 cm kokoinen akryylimaalaus pellavakankaalle.

Koivut ovat aina kiehtoneet minua. Niiden puhtaan valkea raikkaus, runkokuvioiden kiehtova kuviomaailma. Kymmenet erilaiset harmaan sävyt. Sileys ja röpeliäisyys, tumma ja vaalea, pyöreys ja särmikkyys – vastakohdat viehättävät minua ja inspiroivat kuvantekijää sisälläni. Tiiviisti kasvava nuori koivumetsä on valloittava näky: mustavalkoiset rungot seisovat suorina ja ylväinä kuin pataljoona Suomea ylistäviä sotureita.

Kun ajatus aiheesta oli kypsynyt alitajunnan kellarissa tarpeeksi, oli aika aloittaa fyysinen työ. Ensin maalasin pohjavärin kankaalle, käytin siihen harmaan-sinistä akryylimaalia. Sekoitin värit: paljon erilaisia harmaita ja siniharmaita, mustaa ja valkoista. Akryylivärien lisäksi tarvitsin apuaineiksi pouring mediumia sekä pikkuisen vettä, liimaa ja öljyä. Ensin maalasin pohjalle harmaita varjoja ja luonnostelmia.

Varsinaiset värit ja koivut maalasin palettiveitsellä. Tällaiseen maalaustyyliin palettiveitsi sopii paljon paremmin kuin sivellin.

 

Luotto palettiveitseni, sivellin ja akryylimaalista lempisävy

Kuinka herkullista oli heittäytyä flown lennätettäväksi, ja kuljettaa palettiveistä pitkin kangasta. Koskaan ei voinut täysin tietää, kuinka maali käyttäytyy tietyissä kohdissa, tässä tekniikassa on pakko uskaltaa antaa varaa sattumallekin. Kun olin maalannut tarpeeksi monta kerrosta, oli maalaus valmis. Hyvän teoksen tunnistaa tunteesta joka tulee viimeisen siveltimen -tai palettiveitsen vedon jälkeen. Kun se on valmis, tietää että se on valmis. Mitään ei tarvitse lisätä, mitään ei tarvitse peittää pois, olo on varma.

 

Koivut / Birches. Akryyli kankaalle. 116 cm x 88 cm. Marika Viskari

Olin lopputulokseen tyytyväinen. Sain vangittua vaikutelman koivuista raikkaalla, mielenkiintoisella tavalla. En ollut ennen käyttänyt kyseistä tekniikkaa enkä juurikaan maalannut edes palettiveitsellä, joten siihenkin nähden olin tyytyväinen. Tunsin että olin uuden äärellä. Olin opettanut itse itseäni. Olin ottamassa haltuun minulle uutta tekniikkaa jolla luoda uusia, visuaalisia maailmoja. Maalauksen pinta oli täynnä herkullisia yksityiskohtia, aina katsoessa löytyi uusia muotoja ja sävyjä. Tiesin, että maalaus löytää pian omistajan. Aina, kun tunnen että maalaukseen siirtyy pala sisimmästä ja työ syntyy ilolla, pakottamatta, liikaa yrittämättä ja hyvän tunteen vallassa, niin se välittyy maalauksen katsojalle. Myin teoksen heti, ja vielä pelkän kuvan perusteella. Asiakas oli hyvin tyytyväinen, näin että teos puhutteli häntä, olin onnistunut.

 

Kuvissa on yksityiskohtia Koivut-maalauksesta / Details of the Birch painting

 

Little summary in ENGLISH: Peeking in the atelier – How I painted ”Birch” painting

I thought very long time, what I would write to my first blog posting. Then I just decided that I will write what interests me- and that is of course painting.

This posting tells how I came up with the idea of the Birches -painting and the story behind it. Birches is acrylic painting on linen, size is 116 cm x 88 cm.

I have been always admirer of birch trees. There is something so Finnish and calming about thick, young birch forrest. I like patterns, shapes and colors of the birch trees trunks. There is great contrast: jagged and round, dark and light, smooth and rough. All those sophisticated shades of whites, grays and blacks.

First I painted some grayish blue on my canvas as a base coat. Then I painted actual shapes and colors of ”the birch trees” with using palette knife. I used acrylic colors (very many different grays, blue-grays, blacks and white), pouring medium, water, oil and glue.

I was supprised what a flow I was faced when I was painting this artpiece. It felt like my paletteknife just flyed along the surface of the canvas.

I was very pleased with outcoming.  Impression is modern, fresh and calming interpretation of the birchses. Surface is full of details, different shades, interesting forms and patterns.  Every time I paint without force, just easy with joy, it feels like a small piece of me transfered in the painting. It didn’t took long, when painting was sold. Byer was seemingly happy. Seeing customers joy and how painting speaks to him, is almost as good feeling as painting itself.

 

Jätä kommentti